Home / Ciekawe / Susz warzywny – kiedy go używać i czy jest zdrowy?

Susz warzywny – kiedy go używać i czy jest zdrowy?

Często przygotowanie posiłków wymaga użycia warzyw lub np. przygotowania bulionu. Jest to czasochłonne, dlatego warto zastosować zamiennik w postaci suszu warzywnego, jaki używają kucharze.

Susz warzywny – kiedy się sprawdza?

Susz warzywny to dobry zamiennik warzyw w potrawach. A te są nieodzowne, by dania miały wybitny smak i kusiły aromatem. Susz warzywny, zamknięty w szczelnym opakowaniu, zachowuje swój smak i aromat. Można to porównać do hermetycznie zapakowanych herbat, zachowujących na długi czas aromat. Warzywa swoje właściwości uwalniają dopiero w procesie gotowania, pieczenia lub smażenia i to wówczas uzyskujemy z nich pełnię smaku i aromatu. Co ciekawe, suszone warzywa, jakie można kupić w sklepie w formie suszu, już same w sobie stanowią podstawę do szybkiego i bezproblemowego przygotowania aromatycznego bulionu. A ten jest często podstawą dla innych dań.

Jak powstaje susz warzywny?

Wbrew opiniom susz nie jest nowym produktem w kuchni. Stanowi wykorzystanie starych metod suszenia, które zapewniały trwałość produktów żywieniowych. To też najlepszy ze sposobów na zachowanie tego, co dobre z natury. Susz warzywny powstaje w efekcie selekcji określonych produktów i poddania ich procesowi suszenia. Warto wracać uwagę z jakich produktów powstaje susz, który kupujemy, ponieważ najlepszy jest ten na bazie naturalnych warzyw i ziół – zwłaszcza pochodzących z ekologicznych upraw. Daje to gwarancję, że wprowadzamy do swojej diety to, co nie tylko smaczne, ale i zdrowe dla nas i domowników.

Smaczne i zdrowe…

Susz warzywny jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Powszechnie wiadomo, że warzywa są ważnym składnikiem diety. Równie ważne jest jedzenie zup, na bazie bulionów, z dodatkiem np. aromatycznych ziół. Proces konserwowania suszu warzywnego wpływa na zachowanie dobroczynnych właściwości składników, jakie się w nim znajdują. To istotne dla osób, które na co dzień zwracają uwagę na to, co jedzą.Suszenie zapewnia trwałość takim składnikom jak np. natka pietruszki, która jest trudna w długoterminowym przechowywaniu. Dzięki suszeniu można cieszyć się jej aromatem w zupach, mięsach i innych daniach.

Warto sięgać po zdrowe i sprawdzone produkty w kuchni, takie jak naturalny susz warzywny.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Tagged:
https://motulinka.com/kp/pieluszka-przytulanka-dla-niemowlat/ https://motulinka.com/kp/nowosc/ https://motulinka.com/kp/poduszka-do-karmienia/