Grzyby chyba kochają wszyscy. Nawet jeśli ich smak nie pasuje każdemu, to z pewnością nie znajdzie się osoby, która nie lubiłaby ich zbierać. Zawierają one bogactwo wartościowych składników dla organizmu. Można je przyrządzać na różne sposoby.
MARYNOWANIE
Chyba najpopularniejsze są podgrzybki marynowane w occie. Jednakże nadają się do tego również borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki oraz gąski. Najlepsze są małe grzyby albo same tylko kapelusze. Nie jest dobrze mieszać w jednym słoiku różnych gatunków, ponieważ mogłyby się ze sobą gryźć.
Trwałość marynaty zależy od stężenia kwasu octowego. Im jest mocniejsza, tym trwalsza i dłużej grzyby będą mogły się w niej przechować. Delikatniejsza, daje natomiast bardziej subtelny smak. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Marynowane grzyby mają rozmaite zastosowania w kuchni. Dodaje się je między innymi do sosów, sałatek i są nieocenioną przystawką na polskich stołach.
KWASZENIE I SOLENIE
Chociaż podgrzybki marynowane w occie są przepyszne, to grzyby można także kwasić albo solić. Takie produkty, które są przeznaczone do kwaszenia układa się warstwami i posypuje solą, dodając przy tym przyprawy i cebulę pokrojoną w plastry. Kiedy naczynie (najlepiej kamienne) jest już wypełnione, należy przydusić grzyby czymś ciężkim. Takie grzyby można spokojnie podawać do kanapek oraz koreczków i tym samym zachwycić gości. Podczas solenia istotna jest solanka, którą przyrządza się z przegotowanej wody z solą. Nie jest dobrze, gdy jest zbyt słona, więc trzeba na to uważać.
Gdy ma się świeże grzyby można je usmażyć. Z patelni najlepiej smakują borowiki, pieczarki, kurki, a także rydze. W tym wypadku smaży się same kapelusze, albo całe grzyby. Można je zasmażyć w cieście naleśnikowym albo tylko cebulką. Dodać można do nich koperek, śmietanę. Duszone grzyby, które wykorzystuje się jako nadzienie do pierożków, czy farsz do naleśników. Nadziać można także nimi pomidory, kartofle, ewentualnie dodać do jajecznicy.
ZAPIEKANKI
Grzyby idealnie komponują się z makaronem, ziemniakami, a także ryżem. Dlatego spokojnie można z nich przyrządzać zapiekanki w żaroodpornych naczyniach. Trzeba jedynie posypać obficie zieleniną, żółtym serem i danie będzie już gotowe.
Oczywiście grzyby można po prostu ugotować. Z wywaru przyrządza się zupę oraz sos. Grzyby są niskokaloryczne, co sprawia, że są idealne dla odchudzających się, lecz należy uważać, gdyż są także ciężkostrawne.
Podgrzybki marynowane kupisz na sklep.vitapol.pl