Zdrowie i Uroda

Tradycyjne polskie zupy

Istnieje kilka zup, które w Polsce przygotowuje się i jada często w niemal każdym domu. To przepisy przechodzące z pokolenia na pokolenie, a każda rodzina ma swój własny sposób na ich gotowanie. Czasem jest to szczególnie dobry koncentrat barszczu czerwonego, czasami jakiś dodatek.

Idealny barszcz czerwony

To zupa podawana zarówno na co dzień, jak i od święta w wielu różnych wariantach. Dodaje się do niej ziemniaki lub czerwoną fasolę, można ją zabielać lub nie. Przepisów na aromatyczną zupę z buraków jest wiele, jednak podstawa zawsze pozostaje jedna.

Postawą dobrej zupy jest wybór koncentratu barszczu czerwonego. Warto postawić na jakość, jeśli chce się kupić taki koncentrat w sklepie, a nie przygotować go samemu. Ważne, by zawierał sporo buraków i dobre przyprawy, miał głęboki smak i przypominał ten przygotowany samodzielnie.

Kwaśny kapuśniak

Kolejną charakterystyczną zupą przygotowywaną z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki jest kapuśniak. To wyjątkowa zupa, nieco ostra, często naprawdę kwaśna. Zdarzają się jej przeciwnicy, jednak większość osób ją lubi.

Sekretem kapuśniaku jest dobrej jakości kapusta kiszona. Powinna przejść cały proces kiszenia, bez przyspieszania go, w przeciwnym razie będzie niezbyt kwaśna i w zasadzie bez smaku. Należy też uważać na kapustę kwaszoną – mimo podobieństwa nazwy, ta niezbyt dobrze nadaje się do kapuśniaku.

Barszcz biały

To potrwa nierozerwalnie związana ze świętami Wielkanocy. Barszcz biały je się z białą kiełbasą, jajkami lub grzankami. Jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi zakwasu (który jest nieco inny niż koncentrat barszczu czerwonego), a także ziół – ziela angielskiego i majeranku. To gęsta i dość kaloryczna zupa, której trudno nie lubić.

W jaki sposób powstaje idealny barszcz biały? Podobnie jak w przypadku innych zup, każdy kucharz i kucharka mają własne sposoby. Wiele osób dodaje do barszczu suszone grzyby, najlepiej własnoręcznie zebrane w jesiennym sezonie. Nadają one zupie niepowtarzalnego, leśnego i mocnego aromatu.

Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol