Moda na brytfanny aluminiowe
Stale zmieniające się możliwości związane z artykułami gospodarstwa domowego sprawiają, że trzeba się bardzo starać, by wiedzieć co w danym czasie jest modne. Na czym powinniśmy gotować, piec czy smażyć. Okazuje się, że rosnącą popularnością w kuchniach na powrót cieszy się aluminium. Warto przyjrzeć się tej modzie, obierając za przykład brytfanny aluminiowe.
Żeliwo kontra aluminium
Jeszcze niedawno obserwowaliśmy jak z wielkim zapałem gospodynie dźwigają po kuchni ciężkie brytfanny wykonane z żeliwa. Powrót do tego zapomnianego nieco materiału miał swoje uzasadnienie – chodziło o powrót do kulinarnych korzeni, ale również o przypomnienie sobie starych domowych smaków. Skoro jednak już je sobie przypomnieliśmy i wiemy co zrobić by od czasu do czasu do nich wracać, warto schować ten ciężki sprzęt i nie nadwyrężać sobie kręgosłupa dźwigając żeliwne brytfanny.
Brytfanny aluminiowe charakteryzują się przede wszystkim wytrzymałością i lekkością. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że nowoczesne stopy aluminium mają o wiele więcej zalet, niż te, które wykorzystywano jeszcze przed dekadą.
Nowoczesne brytfanny
Nowoczesne brytfanny aluminiowe przypominają nam, że gotowanie powinno być przyjemnością. Uświadamiają nam również że kontrola nad procesem przygotowania posiłku to bardzo ważny element całego procesu gotowania. Nawet przy wykorzystujących nowe możliwości brytfannach żeliwnych nie uzyskamy takiej kontroli nad procesem pieczenia.
Charakterystyczną cechą żeliwa jest to, że długo trzyma ono ciepło – w praktyce jednak jeszcze po wyjęciu brytfanny żeliwnej trwa wciąż proces ogrzewania potrawy i jej wysuszania. Nowoczesne brytfanny aluminiowe wprawdzie również nieźle trzymają ciepło, jednak proces ich wychładzania przebiega zupełnie inaczej, dzięki czemu w pierwszym etapie potrafią się ochłodzić na tyle, by szybko przerwać podgrzewanie potrawy, jednocześnie nie dając jej za bardzo wystygnąć.
Wiele wskazuje na to że moda na aluminiowe wyposażenie kuchni jest przede wszystkim podyktowana pragmatyzmem. Jest to jednak pragmatyzm, który może dobrze odbić się na jakości i smaku przyrządzanych w domach potraw.
Artykuł powstał we współpracy z Cook Store