Dom i Wnętrze

Garnki z powłoką ceramiczną – co warto o nich wiedzieć?

Ceramiczne, aluminiowe, żeliwne, szklane, ze stali węglowej albo nierdzewnej… Producenci sprzętu kuchennego oferują obecnie ogromny wybór garnków wykonanych z najróżniejszych materiałów. Od tworzywa, z którego wykonany jest garnek albo patelnia, zależy komfort podczas codziennej pracy w kuchni oraz trwałość naczynia. Profesjonalni kucharze i laicy, którzy dopiero poznają się bliżej z zasadami panującymi w kuchni, szczególnie doceniają naczynia pokryte powłokami ceramicznymi. Czy warto uzupełnić kuchenną kolekcję o garnki pokryte specjalną warstwą? Sprawdź!

Garnki mają znaczenie!

Garnki wzbogacone powłokami ceramicznymi sprawiają, że codzienne gotowanie jest proste, szybkie i przyjemne. Dlaczego? Największym walorem nowoczesnych garnków jest powłoka non-stick, która skutecznie zapobiega przywieraniu pokarmu do dna naczynia. Jeszcze do niedawna większość producentów powlekała swoje produkty warstwą teflonu. Dzisiaj odchodzi się od sztucznej substancji na rzecz naturalnej ceramiki, wolnej od polimeru PFTE. Co ważne, aby usmażyć ulubioną rybę czy mięso, nie musisz zalewać potrawy dużą ilością oleju. Właściwości powłoki pozwalają zredukować do minimum używanie tłuszczu podczas obróbki pokarmu, dzięki czemu przyrządzone potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze, ponieważ produkty spożywcze nie tracą cennych minerałów i składników odżywczych.

Koniec z szorowaniem!

Na myśl o stercie brudnych naczyń, które czekają w kuchni na umycie, dostajesz białej gorączki? Najwyższa pora ułatwić sobie życie! Wymieniając stare, wysłużone garnki na modele z powłokami ceramicznymi, możesz zapomnieć o męczącym szorowaniu przypalonych powierzchni. Aby przywrócić naczyniom nieskazitelny wygląd, wystarczy je wypłukać i delikatnie umyć miękką gąbką. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór garnków, dzięki którym pokochasz gotowanie!